Beveiliging en Bewaking

Wanneer is een asbestinventarisatie nodig?

dinsdag, 20-11-2018  

Wie gaat bouwen of verbouwen zal echt niet in alle gevallen een asbestinventarisatie nodig hebben. Maar wanneer je een sloopvergunning aanvraagt, is een asbestinventarisatie in de meeste gevallen een verplichting. Het zal er zeker aan liggen wat je wilt gaan slopen en wanneer dit gebouw gebouwd is. Want in de nieuwere gebouwen zal de kans op asbest vrijwel nihil zijn, terwijl in oudere gebouwen het gebruik van asbest veel meer voorkomend was. In veel gevallen is kan je het afdoen met een visuele inspectie, waarbij er alleen rondgekeken wordt of er mogelijkheden zijn dat er asbest in het gebouw voorkomt. In nieuwere gebouwen zal dit zoals eerder vermeld vrijwel niet voorkomen. Maar het kan wel voorkomen dat je te horen krijgt dat een uitgebreidere asbestinventarisatie nodig zal zijn. In dat geval is er mogelijkheid dat er ergens asbest verwerkt zit. Dan zal er eerst een destructief onderzoek plaatsvinden, en als er dan asbest gevonden wordt, zal dit professioneel verwijderd moeten worden. Om besmetting te voorkomen. Asbest is levensgevaarlijk en kan je heel erg ziek maken, ook als je maar een kleine hoeveelheid inademt. Het is een in vroegere tijden gebruikt in alles wat je maar kunt bedenken. Het kunnen bloembakken zijn, iets wat je eenvoudig zelf kunt verwijderen – tenzij de bloembakken defect zijn! Maar het kan ook in een plafond of muur gebruikt zijn. Dan kan je snel tegen problemen aanlopen in je sloopproject. Het is zeker belangrijk om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren. Je wilt niet dat je zelf ziek wordt, of dat werknemers ziek worden. Die kunnen dan ook nog eens zorgen dat je aangeklaagd wordt, iets wat dan goed in de kosten kan gaan lopen. Bij Holland Building Maintenance kan je een asbestinventarisatie aanvragen. Kijk op hun website voor meer informatie of om een afspraak te maken; hollandbuilding.nl.

Is een asbestinventarisatie echt nodig?

Heel veel mensen zullen zich afvragen of ze wel een asbestinventarisatie nodig hebben.

  • Allereerst het is een gevaarlijk product waar je onder andere kanker van kunt krijgen. De tijd die nodig is om een asbestinventarisatie te doen, neemt het niet op tegen maandenlange behandelingen in en ziekenhuis om maar iets te noemen.
  • Daarnaast zijn er zoveel verschillende soorten asbest, of producten waar asbest in verwerkt kan zitten, dat je die niet zelf zal kunnen herkennen. Het is daarom belangrijk om een professional in te schakelen. Je eigen gezondheid en die van je werknemers staat hier op het spel.

Wanneer asbest onbeschadigd is, zal er geen enkel probleem zijn om deze te verwijderen (al gelang naar de locatie!) wanneer het echter om asbest gaat dat door de tijd beschadigd is, of dat beschadigd is tijdens een verbouwing of sloop? Dan zal er direct een vervolgtraject gemaakt moeten worden. Een asbestinventarisatie is dus iets wat zeker wel noodzakelijk is.

Mannen in witte pakjes

Beschermende kleding is het begin wanneer het gaat om asbest verwijderen. Het is geheel niet overbodig om in speciale pakken dit werk te doen, inclusief zuurstof. Asbest kan zeer gemakkelijk ingeademd worden en kan daarna diverse problemen in de luchtwegen veroorzaken om mee te beginnen. De mannen die in de asbestkleding rondlopen, weten wat ze doen, en wat ze moeten doen. En zullen ervoor zorgen dat jij zo snel mogelijk verder kunt met de verbouwing of sloop. De tijd en extra kosten die dit met zich meebrengt zijn iets wat je voor lief zal moeten nemen. Want asbest is gevaarlijk, en helaas in vergane tijden was het een product waar gewoon mee gebouwd werd. Nu weten we gelukkig beter.


Comments are closed.