Nieuws

3D printing

maandag, 13-4-2015  

3D printing komt voort uit jarenlang onderzoek doen naar het bouwen van driedimensionale modellen die zijn opgebouwd uit verschillende lagen. De ontwikkelingen op het gebied van 3D printing nemen in een rap tempo toe en hierdoor wordt het steeds gemakkelijker en aantrekkelijker om er gebruik van te maken. 3D printing gebeurd aan de hand van een digitaal bouwplan. Met dit bouwplan wordt de printer geprogrammeerd zodat het gewenste product kan worden opgebouwd in verschillende lagen tot een driedimensionaal product. Bij 3D printing wordt er in de hoogte, breedte en lengte geprint waardoor het mogelijk is om allerlei figuren te printen. Doordat er steeds meer nieuwe technieken op de markt zijn gekomen is het al mogelijk om met heel veel verschillende soorten materialen te printen. Enkele voorbeelden zijn:

 • hout
 • zand
 • gips
 • goud
 • titanium
 • polyester

Zoals u kunt zien zijn er grote verschillen tussen deze materialen waardoor er al enorm veel soorten producten kunnen worden geprint. Om goed te kunnen printen is er echter wel enige kennis vereist. Om een goed object te printen moet er namelijk worden nagedacht over het ontwerp van het product maar ook over de techniek die nodig is om iets uit te printen. Verder moet er worden nagedacht over de ergonomie van het product en de geschikte materialen voor uw product. Er zijn tegenwoordig al printers die al 106 verschillende soorten materialen kunnen printen maar dit maakt het ook complex. In het beginstadium van 3D printing konden alleen experts overweg met de techniek om te kunnen printen. Vandaag de dag is 3D printing echter ook al binnen het handbereik van de ‘gewone’ consument. Dit komt doordat er computerprogramma’s op de markt zijn gebracht die het simpeler maken voor de consument op zelf te bouwen. Met hulp van deze software kan een consument zelf bouwen zonder dat ze zelf de tekeningen of ontwerpen moeten kunnen maken.

Voor- en nadelen van 3D printing

3D printing heeft een aantal grote voordelen als je het bijvoorbeeld vergelijkt met ‘normaal printen’ en naarmate de technische mogelijkheden van 3D printen toenemen, zullen er nog veel meer voordelen komen. Enkele voordelen op een rijtje:

 • innovatieve mogelijkheden
 • lage opstartkosten
 • lage productiekosten
 • hoge productiesnelheid
 • milieuvriendelijk alternatief
 • geïndividualiseerde producten

Enkele nadelen van 3D printing:

 • mogelijkheden voor criminele circuit
 • kostbaar

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen biedt 3D printing veel voordelen. Door de ontwikkelingen is het mogelijk om 3D printen te gebruiken voor hele zinvolle doelen. Er kunnen bijvoorbeeld al belangrijke instrumenten voor in ziekenhuizen worden geprint en misschien is het in de toekomst zelfs mogelijk om organen te printen. Dit zou een geweldige innovatie zijn want hiermee zouden veel zieken kunnen worden geholpen en zou er misschien een einde komen aan de organenhandel. Twee voordelen die met elkaar in verband staan zijn dat er geïndividualiseerde producten kunnen worden gemaakt met een printer. Hierdoor kan er een goede prijs- kwaliteit verhouding worden geboden. voor originele producten. Daarnaast is hiervan een voordeel dat er voor iemand thuis een product kan worden gemaakt zonder dat er transport voor nodig is. Dit is sowieso een voordeel van 3D printing. Er is minder behoefte aan het transporteren van producten omdat een bouwplan overal ter wereld kan worden gemaakt en dan per mail kan worden verstuurd naar degene die het product nodig heeft. De klant of geïnteresseerde krijgt het bouwplan en kan het dan ergens in de buurt printen zodat er geen transport meer nodig is. Ook als er onderdelen van een product kapot zijn hoeft er geen tastbaar product meer te worden vervoerd, want een bouwplan van het onderdeel kan ook worden verstuurd via internet. Als er geen transport meer nodig is, is er minder last van uitstoot van vervoersmiddelen en dit is beter voor het milieu. Andere voordelen van 3D printing zijn dat er lage opstart- en ontwikkelingskosten zijn. Doordat er bouwplannen online worden gemaakt hoeven er niet allemaal prototypes te worden gemaakt voor het maken van een product. Bij massaproductie gaat er vaak een heel proces aan vooraf voordat de machines die het product maken helemaal goed zijn. Er zijn natuurlijk ook denkbare nadelen van 3D printing. Zo is het een hele investering om de 3D printer aan te schaffen. Een belangrijker nadeel is dat 3D printen in de handen kan komen van verkeerde mensen of tenminste van mensen met de verkeerde intenties. Er zouden bijvoorbeeld wapens kunnen worden geprint en wie weet wat nog meer in de toekomst?

Verschillende technieken

Er zijn al een aantal verschillende technieken bedacht voor 3D printing. Door de diversiteit in technieken kunnen steeds meer materialen worden gebruikt om te printen. Hierdoor worden de mogelijkheden om producten te printen ook steeds groter. Alle technieken gebruiken dezelfde basis, namelijk een product maken aan de hand van een bouwplan en deze in laagjes opbouwen. De manier waarop dit gebeurd verschilt echter wel. De laagjes kunnen bijvoorbeeld aan elkaar worden bevestigd met verschillende lagen poeder of met kunstdraden. Deze lagen komen dan aan elkaar door smelting of laser- en licht technieken. Ook kan er gebruikt worden gemaakt van bindmiddel om de lagen aan elkaar te verbinden. Voor meer informatie over de verschillende technieken en bijpassende 3D printers kunt u terecht bij LLowlab. Zij hebben een uitgebreide website met informatie over alles omtrent 3D printen. U kunt ook contact opnemen met een van de medewerkers voor advies over de beste printer voor u.


Comments are closed.