Mens en gezondheid

Voetreflextherapie

zondag, 2-9-2018  

Veel lezers van dit stuk hebben waarschijnlijk nog nooit gehoord van voetreflextherapie en zij zullen dan ook geen idee hebben van wat dit inhoudt. Zelf heb ik hier in mijn leven veel baat bij gehad, dus ik vertel mensen hier graag over. Het is onvoorstelbaar hoe zo’n positieve invloed dit op je kan hebben en het is zonde om hier geen gebruik van te maken. Maar voordat jij je kunt voorstellen op welke manier dit invloed heeft, is het goed om eerst meer achtergrondkennis over dit onderwerp te hebben. Wat is nu precies voetreflextherapie en wat is hiervan de achtergrond? Het is een therapie die gestoeld is op de gedachte dat alles met elkaar verbonden is in je lichaam en dat verschillende delen van je voet corresponderen met verschillende delen in je lijf. Zo staan je tenen bijvoorbeeld in verbinding met je hoofd en je hak en je hiel met je onderlichaam. Door deze delen van de voet te behandelen, kun je daardoor klachten in de corresponderende lichaamsdelen verhelpen. Het klinkt misschien wat vreemd voor wie het nog nooit heeft meegemaakt, maar ik kan je uit ervaring vertellen dat voetreflextherapie echt een heel goed effect op je kan hebben!

Voetreflextherapie kijkt naar geheel plaatje

Een ander punt dat belangrijk is om te weten in het kader van de voetreflextherapie, is dat dit een therapievorm is waarbij naar het totaalplaatje wordt gekeken. Daarmee wordt bedoeld dat er uit gegaan wordt van het feit dat lichaam en geest met elkaar in verbinding staan en dat, om een klacht te verhelpen, breder moet worden gekeken dan enkel naar die specifieke klacht. In de reguliere gezondheidszorg wordt er eigenlijk altijd alleen gekeken naar waar jij op dat moment last van hebt. Heb jij pijn in je knie, dan zullen zij je knie behandelen. Maar bij voetreflextherapie en ook bij andere alternatieve geneeswijzen kijken ze juist naar het totaalplaatje. Er wordt niet aan symptoombestrijding gedaan, maar er wordt naar de achterliggende oorzaak van de pijn gezocht. Zo kan het zijn dat jij je fysiek ziek voelt, maar dat dit eigenlijk een uiting is van onverwerkte emoties. Dit kan zorgen voor blokkades in de energiebanen en dit geeft uiteindelijk onherroepelijk problemen. Ik heb dit zelf ook ervaren. Mijn huisarts deed wel onderzoek naar de lichamelijke klachten die ik had en ik kreeg er ook wel medicijnen voor, maar het bood mij maar geen definitieve oplossing. Pas toen ik voetreflextherapie probeerde, merkte ik verbetering. Later leerde ik dat dit kwam doordat de natuurlijke balans in het lichaam hersteld was en blokkades opgeheven waren.

Gehele voet

Als je kiest voor voetreflextherapie, dan heb je verschillende opties. Je kunt kiezen voor een behandelaar die heel specifiek dat deel van de voeten behandelt dat correspondeert met het lichaamsdeel waar de klacht zich bevindt. Maar je kunt ook kiezen voor het laten behandelen van de hele voet. Dat laatste heb ik gedaan en ik ben hiervoor naar massagepraktijk ‘In ontspannen handen’ gegaan. De tekst op hun website InOntspannenHanden.nl sprak mij namelijk erg aan. Hier schreven zij dat voetreflextherapie, mits goed uitgevoerd, kan zorgen voor:

  • openheid
  • tolerantie
  • begrip
  • liefde

En natuurlijk verhelpen van de klachten die jij ervaart. Ondanks dat de tekst mij zo aansprak, stond ik er in het begin toch ietwat sceptisch tegenover. Zou het echt wel werken? Maar het reguliere traject had mij geen soelaas geboden, dus probeerde ik het toch. En daar ben ik nog altijd blij om! De voetreflextherapie die ik heb gehad bij ‘In Ontspannen Handen’ heeft mij echt enorm geholpen en ik voel mij sindsdien, zowel fysiek als geestelijk, echt een enorm stuk beter!


Comments are closed.