Juristen en Advocaten

Een letselschadevergoeding claimen.

donderdag, 1-8-2019  

Heb jij ook door toedoen van een ander lichamelijk of geestelijk schadelijk opgelopen. Of heb je bijvoorbeeld immateriële schade of juist materiële schade opgelopen, zoals bijvoorbeeld blikschade aan je auto? Dan is er spreke van het zogeheten letselschade. Wanneer je letselschade door een ander hebt opgelopen, kun je bij de tegenpartij een letselschadevergoeding claimen. Een goede advocaat die gespecialiseerd is in letselschade vindt je bij Camps Advocatuur!

Wanneer kan je een letselschadevergoeding claimen bij de tegenpartij?

Wanneer je dus door een ander letselschade hebt opgelopen, kunnen daar kosten aan zijn verbonden. Zo kun je een poos inkomen missen omdat je door het letsel tijdelijk niet in staat bent om te gaan werken. Daarnaast kun je ook een letselschadevergoeding claimen wanneer je door het letsel:

 • Medische kosten hebt opgelopen
 • Re-integratiekosten hebt opgelopen
 • Reiskosten heeft, omdat je bijvoorbeeld voor je letsel een arts moet bezoeken
 • Kosten voor rechtsbijstand hebt opgelopen
 • Kosten hebt opgelopen doordat je door je letsel bijvoorbeeld een huishoudelijke hulp hebt moeten inschakelen

Naast de bovengenoemde schade kan je ook een letselschadevergoeding claimen voor de emotionele schade die je op hebt gelopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pijn en verdriet dat je door het letsel hebt gekregen. Zulke schade wordt ook wel immateriële schade genoemd. Een schadevergoeding die je dan krijgt voor de immateriële schade, heet ook wel smartengeld.

Bij het verhalen van een  letselschadevergoeding op de tegenpartij, krijg je te maken met allerlei regels en procedures. Daarom kun je voor het claimen van een schadevergoeding het beste de hulp van een letselschadeadvocaat inschakelen. Zo’n advocaat kent de regelgeving rondom het claimen van een letselschadevergoeding goed waardoor hij je goed kan helpen en adviseren.

Tips bij het claimen van een letselschadevergoeding

Wat erg belangrijk is, is het feit dat je niet stil zit. Neem actie en claim die vergoeding voor het letsel wat je opgelopen hebt door de ander.

 • Zorg voor harde bewijzen. Maak bijvoorbeeld een verslag van de gebeurtenissen rondom het ongeluk, verzamel enkele getuigen en eventueel beeldmateriaal. Aan beeldmateriaal en getuigen heb je natuurlijk het meest!
 • Ga altijd direct naar een (huis)arts of een specialist voor bewijs van de opgelopen letselschade en leg dit des noods vast
 • Stel de wederpartij aansprakelijk via het schadeformulier van de verzekeraar
 • Soms komt het ook voor dat de dader is doorgereden of onverzekerd is. Wanneer dit het geval is kun je aankloppen bij het Waarborgfonds Motorverkeer
 • Stel de wederpartij bij een verkeersongeval met een motorvoertuig binnen drie jaar aansprakelijk. Voor andere letselschade geldt vijf jaar
 • Houd alle onkosten nauwkeurig bij. In principe kun je alle kosten claimen als gevolg van het ongeluk. Ook misgelopen inkomsten uit arbeid vallen hieronder. Het is wel van belang dat je daar bewijsstukken voor aan kunt leveren. Een voorbeeld van een bewijsstuk hiervan is een verklaring van de werkgever dat je inderdaad inkomsten misloopt
 • Eis zelf ook bewijs. Vraag de verzekering op welke objectieve maatstaven de schadevergoeding is gebaseerd en vraag hier een berekening van

Elke advocaat bij Camps Advocatuur weet hoe zwaar het aanspannen van een rechtszaak voor jou als slachtoffer kan zijn. Daarom zal een advocaat van Camps Advocatuur eerst tot een gepaste oplossing komen door middel van een bemiddeling tussen jou en de tegenpartij. 

Heb jij letselschade opgelopen en wil je daarom een letselschadevergoeding claimen bij de tegenpartij? Neem dan contact op met Camps Advocatuur!

https://www.letseladvocaat.nl/


Comments are closed.